Barbunya Nedir? Faydaları Nelerdir? Barbunya Besin Değerleri

Barbunya Nedir?

Barbunya fasulye ile büyük benzerlik gösterse de tat olarak tamamen farklıdır. Dünyanın farklı bölgelerinde tüketimi gerçekleştirilen barbunya, aynı zaman da Roma fasulyesi olarak da adlandırılmaktadır. Barbunya, sağlık açısından da önemli maddeleri içinde bulundurması nedeniyle severek tüketilen besin kaynakları arasında yer alır. Yemek olarak da tüketilebilen barbunya, ülkemizde Barbunya yemeği olarak hazırlanmaktadır. Sevilerek tüketilen yemekler arasında yer alırken kanser hücrelerinin engelleyen özellikleri ve kolesterolü düşüren etkileri nedeniyle tüketilmektedir.

Barbunya meze ve salata olarak tüketilen bir besin kaynağıdır. Özellikle Türk mutfaklarında farklı yörelerin kendilerine has olarak tercih edilen barbunya, meze olarak barbunya pilaki halinde hazırlanarak servis edilir. Yemekleri yanında soğuk meze olarak tercih edilebilen barbunya pilaki, sebze ve zeytinyağı ile de tüketilmektedir. Türk mutfaklarında farklı tüketim yöntemleri olması nedeniyle zengin bir çeşitliliğe sahiptir. Barbunya salatası da tıpkı pilaki ve barbunya yemeği gibi sofraların en sevilen besinleri arasında yer alır.

Barbunya faydaları

  • Barbunya insan sağlığına birden fazla katkı sağlar. Bunların başında iltihaplanmaları yok ederken aynı zaman da kötü kolesterolün düşürülmesine ve kanser hücrelerinin engellenmesine yardımcı olur.
  • Aile üyelerinde kanser geçmişi olan bir bireyin barbunyayı tüketmesi kanserin önlenmesine yardımcı olacaktır. Barbunya özellikle kanser hücrelerinin yayılım hızını engelleyerek ilerlemesini de durdurmaktadır.
  • Damarlarda meydana gelebilen iltihaplanmaların önüne geçerek iyileşmesine yardımcı olur.
  • Kalp açısından da koruyucu bir etkiye sahip olan barbunya, ciddi komplikasyonlar arasında yer alan inme ve kalp krizi riskini de en alt seviyeye indirir.
  • Barbunya protein ve demir bakımından da oldukça zengin bir besin kaynağıdır. Bu nedenle et tüketmeyen bireylerin tüketmesi gereken besinleri arasında yer alır.
  • İnsan sağlığı açısından faydası olması nedeniyle her yaştaki bireyin tüketmesi gerekmektedir.
  • Barbunya da bulunan manganez, bireylerin vücutlarına enerji verir. Enerji üretimine de destek olan manganez, aynı zaman da zayıflamak isteyenlere destek olur. Barbunya aynı zaman da yüksek lif içermesi nedeniyle zayıflamaya da fayda sağlar.
  • Böbreklerde bulunan kum ve taş gibi nesnelerin atılmasında barbunya son derece önemlidir. Böbrek taşı ve kum oluşumunu engeller.
  • Vitamin olarak da zengin bir besin kaynağı olan barbunya, kemik gelişimine de faydalıdır. İlerleyen yaşlarla birlikte meydana gelen kemik hastalıkları için barbunya tüketmek kemiklerin güçlenmesine fayda sağlar.

Barbunya Besin Değerleri

Barbunya besin değeri açısından insan sağlığı için oldukça faydalıdır. Yüksek miktarlarda lif bulunması nedeniyle tokluk hissi oluştururken aynı zaman da kemik ve kas gelişimine de destekler. Barbunya besin değeri ise şöyledir;

Besin Değerleri 100 gramdaki besin değerleri % Günlük Değerleri
  • Kalori
  • 70 kalori
  • % 3.5
  • Karbonhidrat
  • 9.6 gram
  • % 3.2
  • Lif
  • 3.6 gram
  • % 14.6
  • Protein
  • 3.0 gram
  • % 5.9
  • Yağ
  • 2.3 gram
  • % 3.5
  • A Vitamini
  • 64.8 IU
  • % 1.3
  • C Vitamini
  • 29.6 mg
  • % 49.4
  • Potasyum
  • 239.3 mg
  • % 6.8
  • Kalsiyum
  • 20.3 mg
  • % 2.0
  • Demir
  • 0.9 mg
  • % 4.9

barbunya

Barbunya kalori bakımından da oldukça zengindir. Buna göre barbunyanın kalori değerleri ise şöyledir;

  • 100 gram barbunya 330 kalori
  • 100 gram zeytinyağı barbunya yemeği 260 kalori
  • 100 gram barbunya salata 90 kalori

Barbunyanın Zararları

Taze barbunya yeterli miktarda pişirilmediği durumlarda organik asitlerin toksinlenmesine neden olur. Meydana gelen toksinler zehirlenme altyapısını hazırlar. Barbunya tüketimi sonrasında bireylerde şişkinliğe neden olarak rahatsız edici bir durum ortaya çıkar. Bunun önüne geçmek için taze barbunya pişirirken rezene ya da kimyon gibi baharatlarla pişirilmesi önerilmektedir. Bu sayede barbunyanın neden olabileceği şişkinliği de ortadan kaldırabilirsiniz. Barbunyanın diğer zararları ise şöyledir;

  • Bazı bireylerde migrenin tetiklenmesine neden olur
  • Gut hastalığını tetikleyebilir
  • Alerjik reaksiyonlara neden olur

Barbunya kabız yapar mı? Konusu da en fazla merak edilen konulardan bir tanesidir. Barbunya kabız yapmaz, tam aksine liflerin çözünmesine yardımcı olurken bağırsakların hareketliliğini artırarak kabızlık sorununu da ortadan kaldırır. Bağışıklık sistemini destekleyen bir besin çeşididir.

Barbunya nasıl kullanılır?

Barbunya dünyanın farklı bölgelerindeki mutfaklarda severek tüketilen bir besin kaynağıdır. Özellikle Türk mutfaklarında ise genellikle 3 farklı yöntemle kullanılmaktadır. Barbunya yemeği, zeytinyağı ve farklı sebzeler ile hazırlanarak tüketilen bir yemek olurken, barbunya salatası ve barbunya pilaki gibi salata ve ara ve ana öğün olarak tüketim şekilleri de bulunur. Besin değerleri açısından zengin içeriklere sahip olması ve kilo vermeye yardımcı olması nedeniyle sıklıkla tercih edilmektedir.

Kilo vermeye destek olan barbunya, diyette barbunya ne kadar yenmeli sorusunu da beraberinde getirmektedir. Haşlanmış 1 yemek kaşığı barbunyada ortalama 15 kalori bulunmaktadır. Buna göre 2 yemek kaşığı barbunya tüketerek günlük ihtiyaç duyulan kalorinin %5’ini 2 kaşık barbunyada karşılayabilirsiniz. Günlük olarak 2 kaşıktan fazla barbunya diyet sırasında tüketilmemelidir.

Bebekler 2 yaşından itibaren hızlı bir şekilde büyüme ve gelişim içine girerler. Bu dönemlerde yeme alışkanlıklarını bu dönemlerde bebeklere kazandırmak son derece önemlidir. Bebeklerin gelişim dönemlerinde ihtiyaç duyduğu en önemli besinler kuru baklagillerdir. Kuru baklagiller arasında bebeklerin severek tükettiği besinlerden bir tanesi de barbunyadır.

Barbunya bebeklere ne zaman verilir sorusu da gelişimini etkileyebilecek konulardan bir tanesidir. Barbunya bebeklere 8. Aydan sonra püre olarak hazırlanmalı ve verilmelidir. 1 yaşından itibarense barbunya normal yemek olarak hazırlanarak verilebilir. İnsanlar için faydalı olması nedeniyle tüketilen barbunyanın fazla tüketilmesi durumunda bebeklerde ve yetişkinlerde zararlara neden olacağı unutulamamalıdır.

Barbunya Gaz Yapar Mı?

Barbunya, nohut ve fasulye gibi besinlerde olduğu gibi insanlarda gaz oluşumuna neden olabilecek bir etkiye sahiptir. Lifli besinlerin dışında şeker bulunan gıdaların tamamına yakınında gaz oluşumuna etki ettiği gözlemlenmiştir. Barbunya gibi besinleri tüketirken dengeli halde tüketilmesi gerekmektedir.

barbunya

Barbunya Şekeri Yükseltir Mi?

Barbunyanın 100 gramında ortalama 65 kkal karbon hidrat bulunmaktadır. Oldukça yüksek karbonhidrat değerine sahip olması nedeniyle zayıflamak isteyenler tarafından ürkütücü bir durum olmuştur. Barbunya baklagiller ailesinde bulunan karbonhidrat şekeri gibi basit değil, aksine birleşik bir yapıdadır. Bu da kan şekerinin ani bir şekilde değil yavaş bir şekilde yükselmesine neden olur.

barbunya

Barbunya Kilo Yapar Mı?

Lif ve protein bakımından zengin bir içeriğe sahip olan barbunya, tüketilmesi durumunda uzun süreli tokluk hissi vermesi nedeniyle iştahınızı kontrol altında tutmanıza yardımcı olur. Barbunya kilo yapmaz tam aksine kilo verme döneminde yardımcı olur.

barbunya

Barbunya Kabuğu Yenir Mi?

Barbunya kabukları barbunyanın içinde bulunan tanelerin korunmasını ve gelişimini sağlayan bir koruyucu kalkan görevi görür. Lif ve protein bakımından içindeki tanelerinin faydalı olması nedeniyle barbunya kabukları tüketilmez. Sadece içinde bulunan tanelerini tüketmek gerekir.

barbunya

Hediyekodu.com.tr Yazımızı okuduğunuz için teşekkürler

 

İlginizi Çekebilir:En İyi 10 Kişisel Gelişim Kitabı
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Sanatçı Nedir
Sanatçı Nedir
barbunya
Minimalist Yaşam: Daha Az Eşya ile Daha Mutlu Olmak
Nöbetçi Eczaneler
Nöbetçi Eczaneler Ağustos 2024
barbunya
Evde Ne İşi Yaparak Para Kazanabilirim?
barbunya
Evcil Hayvan Sahiplenmeden Önce Bilmeniz Gerekenler
barbunya
İlişkilerde İletişim Sorunlarını Aşmanın Yolları
Hediye Kodu | © 2024 |